Világkalauz

Utazások, történetek, élmények

A sziget túloldalán – Bali

Bali egyike azon kevés helynek, amely mindig magával ragad, nem veszít a varázsából, akárhányszor is járok ott. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy bár Bali egy borzasztóan turistás hely, ahol néha fojtogatóan nagy a nyüzsgés és a tömeg, ez a sziget egy viszonylag jól behatárolható részére korlátozódik.

A repülőtértől észak felé, egészen Legian-tól Seminyak-ig elterülő tengerparti sáv a sziget legzsúfoltabb, legturistásabb és legkevésbé autentikus része. Persze itt is vannak szerethető helyek, de ahogy hátra hagyjuk Kuta zajos utcáit, a dugókat és az ajándékboltokat, úgy fedi fel előttünk igazi arcát Bali. Aki nem sajnálja az időt és energiát, az mindig tud új helyeket és élményeket felfedezni ezen a különleges szigeten. 

A romantikus lelkeknek

Sidemen olyan, mint amilyen Ubud lehetett 20 évvel ezelőtt. Az Agung vulkán lábánál, hegyek között elterülő kis falu egyetlen utcából áll. Nincsenek nagy szállodák csak pár, tájba simuló butik hotel, amelyek a medencéjéből látni lehet, ahogy a szomszéd domboldalban a helyiek rizspalántákat ültetnek. A főutca házai mellett kialakított apró „éttermekben” esténként közvetlenül a házigazda konyhájából kerülnek ki a fogások. Kevés romantikusabb dolog van, mint egy ilyen csendes, meghitt vacsora után kettesben haza sétálni a rizsföldekkel körülvett párába burkolódzó, kivilágítatlan úton.  

20170425_155716.jpg

A rengeteg túrázási lehetőség mellett Sidemen azért is nagyszerű hely, mert lehetőséget enged bepillantani a vidéki Balinézek valódi mindennapjaiba. Ha itt szállunk meg vagy ülünk le vacsorázni, azzal közvetlenül a helyi közösségeket támogatjuk és sokkal bensőségesebb élményben lehet részünk, mint a sziget turisták által látogatottabb részein.

Szállástipp: Sawah Indah Villa, Wapa di Ume Sidemen

A luxust és pihenést keresőknek

A Nusa Dua félsziget délkeleti részén elterülő, zárt BTDC övezet nem éppen Bali legautentikusabb része. Az viszont vitathatatlan, hogy itt találhatóak a sziget legszebb strandjai. A parton elterülő hatalmas szállodakomplexumok minden igényt kielégítenek és a sziget felfedezése után érdemes pár napot eltölteni itt, ha kényeztetésre vágyunk. A közeli Bali Collection bevásárlóközpontban, ahova szinte minden környékbeli szálloda ingyenes shuttle járatot biztosít, alkudozás nélkül lehet vásárolni és az itt található éttermek jó alternatívák lehetnek, ha szeretnénk elhagyni esténként a szállodát.

img_20170423_143654_086.jpg

Szállástipp: Sofitel Nusa Dua Resort

A búvároknak

Bali infrastruktúrája nem igazán tudott az elmúlt években lépést tartani a turizmus fejlődésével, így mára a sziget déli részén mindennapossá váltak a hatalmas dugók és 20-30 km megtétele is órákba telhet. Talán ennek is köszönhető, hogy Bali északi részére a mai napig viszonylag kevés turista jut el és a szigetnek ez a része még őrzi tradicionális, helyi jellegét. Bár a legmutatósabb tengerpartok Nusa Duán találhatóak, a felszín alatti szépség tekintetében ezek sem vehetik fel a versenyt az Amed mentén elterülő partszakasszal. Béreljünk fel a tengerparton egy helyi vezetőt, aki az utazási irodák árának a töredékéért elvisz a legjobb merülő helyekre. Ha szerencsénk van, még teknősökkel is úszhatunk.   

20170427_142048.jpg

Szállástipp: Life in Amed Boutique Hotel

A kalandvágyóknak

A három Nusa sziget, Nusa Penida, Nusa Lembongan és Nusa Ceningan, alig egy óra hajóútra fekszik Sanurtól, de hangulatban nem is állhatna távolabb a nagytestvértől.  Itt nem fogunk dugókkal és tömegekkel találkozni és szabadjára engedhetjük a kalandvágyunkat.

a37a5da54a26f3f34784fab6a5a349d2.jpg

A három sziget közül a legnagyobb, Nusa Penida, képeslapra kívánkozó eldugott öbleiről és mezítlábas hangulatáról ismert. Ha itt járunk, ne hagyjuk ki Kelingking Beach lélegzetelállító tengerpartját és a Manta Bay partszakaszt, ahol ördögrájákkal is úszhatunk.  

Szállástipp: Penida Crystal Bay Bungalow, Semabu Hills Hotel Nusa Penida

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr5714370709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Világkalauz

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása