Világkalauz

Utazások, történetek, élmények

5 hasznos tipp, ha az Egyesült Arab Emirátusokba készülsz

Dubai multikulti sokszínűsége és befogadó légköre sokakat megtéveszt. Ez bizony még mindig egy muzulmán többségű, monarchikus berendezkedésű ország, amit az egyszeri utazónak nem árt fejben tartania. 

1. Öltözködés

Történt egyszer, hogy egy baráti társasággal épp a strandról sétáltunk haza felé a pár háztömbre lévő apartmanunkhoz a főként külföldiek által lakott Dubai Marina negyedben. A fiúkon póló és fürdőnadrág volt, a lányok pedig egy nyári ruhát vettek a bikinire. Pontosabban egy kivételével minden lány. Renitensünk úgy gondolta, hogy egy törölköző a vállán elegendő lesz a haza felé vezető pár száz méterre. Előre lelövöm a poént. Nem volt elegendő.

Az első kereszteződésig minden rendben ment, ahol is egy feltehetően helyi, arab hölgy a barátnőnk láttán éktelen üvöltözésbe kezdett, majd kihívta az üzletből a férjét is, aki nem kisebb vehemenciával állt elém és a lány bikinijére mutogatva másfél centiről üvöltött arabul az arcomba. Az először komikusnak tűnő jelenetben az hozta meg a fordulatot, amikor embereink száját elhagyta a „police” szó és egy távolban álló rendőrautó felé kezdtek el integetni.  A helyzet és saját magunk megmentése érdekében egy másodperc alatt az összes rendelkezésre álló szabad textilt a barátnőnk testére aggattunk és sűrű elnézéskérések közepette rohamléptekben elhagytuk a helyszínt.

2. Politika

Az Emirátusok nem az a hely, ahol egy arab kávé mellett kedélyesen el lehetne diskurálni az éppen aktuális politikai helyzetről egy random helyivel. Még az indiai taxisofőr is nagyon óvatosan fogalmaz, ha kérdezzük, és inkább másról kezd el beszélni, mintsem hogy megossza velünk saját politikát érintő gondolatait. A második próbálkozás után megtanultam, hogy itt jobb nem feszegetni a témát és ez a gondolat a Dubaiban több helyen is óriásplakátokról visszaköszönő uralkodó képe láttán csak megerősödött bennem.

 3. Időjárás

Bármilyen meglepő, az Emirátusokban nincs állandóan 50 fok. Ez olyannyira így van, hogy egy kora márciusi reggelen még egy könnyű pulóver is kellemes meglepetésként hatott, amit véletlenül hagytam a hátizsákban és csak akkor voltam hajlandó duzzogva felvenni, amikor hitelt érdemlően megbizonyosodtam róla, hogy nem az utcát hűtik valamilyen központi légkondival, hanem a szél fúj. Mondanom sem kell, aznap nem volt strandolás. Ha fürdést is tervezünk, akkor az Emirátusokban ősszel (októbertől decemberig) és tavasszal (áprilistól május végéig) van a legkellemesebb idő. Az őszi szezonban a tenger termálvíz hőfokúra tud melegedni, de 30 fokban már ez is sokkal elviselhetőbb és a nagymama simán elhiszi majd nekünk, hogy a Hajdúszoboszlói Strandfürdő II. sz. termál medencéjében ül.  

img_20181018_234754_451.jpg

 4. Közlekedés

Mivel folyamatosan és megállás nélkül építkeznek, ezért nincs az a szofisztikált kinézetű pakisztáni taxis, aki nem fog eltévedni. Személy szerint már késtem le majdnem repülőt, mert az emberünk nem találta a Wizzair által használt várostól távolabbi repteret és 1 óra sivatagban bolyongás után találtunk csak valakit, aki elnavigált minket a helyszínre. Igen, minket. Fel kell készülnünk ugyanis, hogy ha taxiba szállunk és nem az 5 fő látványosság egyikéhez megyünk, akkor bizony aktívan kell majd segítenünk a taxis munkáját. Segíthet, ha felírjuk a szálloda vagy az úti cél nevét és címét egy lapra, így a sofőrnek lesz ideje telefonos segítséget kérni és WhatsApp-on megkérdezni egy kollégát, mielőtt végleg eltéved.

 5. Alkohol

Absztinensek és volt alkoholisták most abbahagyhatják a poszt olvasását. Akik maradtak azok tudják, hogy külföldre történő utazás esetén orvosilag indokolt az alkohol témát számításba venni. Fokozottan igaz ez az Emirátusokra, ahol alapvetően boltban nem lehet alkoholt kapni. A szállodák bárjaiban felszolgálnak alkoholt, de ha szeretnénk a teraszunkra is kiülni egy pohár itallal a kezünkben, akkor jobb, ha erről még itthon gondoskodunk. A tapasztalataim szerint a kézi vagy feladott poggyászban elhelyezett bontatlan üvegek nem akadnak fenn a vámon.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr8314309771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ComLo 2018.10.29. 11:14:03

És tegyük hozzá, az Emirátusok, még egy nagyon haladó szemléletű arab ország. Számomra a legabszurdabb (igaz csak átutazóban voltam a térségben), a Doha-i reptéren a Vicria Secret üzlet: a feliratok, a színek stimmelnek, de sehol egy fehérnemüs kép, sehol egy sexy ruha ...

Exploiter 2018.10.29. 11:14:08

"Ez bizony még mindig egy muzulmán többségű, monarchikus berendezkedésű ország"

Ja. Ezért a legfontosabb tipp: ne utazz oda. :)

pangea 2018.10.29. 11:14:17

Én nem szeretem Dubajt, de nem feltétlenül ezek miatt a dolgok miatt. Szerintem egy ronda, mesterséges képződmény a sivatagban, amely teljesen az autós utazásra van rá állva. Gyalogolni szinte a alig lehet valahol.

arabok balrol 2018.10.29. 11:14:20

dubai es a tobbi arab szarlyuk se erdekel

Romero1 2018.10.29. 11:14:22

Az alkohollal kapcsolatban:
Igaz, a közértelemben vett boltokban, szupermarketekben nem lehet alkoholt kapni, de pl. a kétmilliós AbuDhabiban 4 vagy 5, elsötétített, neonfényes, (Európában kuplerájnak hinném) Liquorshop található, ahol a sör enyhén drágább mint Európában (1-1,5€), a borok 8-10€-tol felfelé megvehetőek. Tömény: “helyi gagyi” viszki 8-10€, Jack D mondjuk 80-100€. De amint az író is mondta: poggyászban nem kötnek bele 1 literig, a DutyFree-k felkeresésével az odaúton sokat “spórolhat” az utazó, bármelyik reptéren 15-20€-t érdemes befektetni egy literes minőségi nedűbe. Én is mindig ezt teszem

Punxsutawney Mormota 2018.10.29. 11:14:26

Alkohol: Jómagam is vendégeskedtem Dubaiban egy ott dolgozó, tehát expat státuszban lévő barátomnál. Jópár helyen vásárolhatsz alkoholt Dubaiban, ha

1.) rezidens vagy,
2) van engedélyed alkohol vásárlásra,
3) nem vagy muszlim.

Turistaként, tényleg csak a reptéren töltheted fel a készleteidet vagy a hotelben vásárolhatsz megfelelő felárral, de ha megfelelően szarrágó vagy, akkor elautózhatsz Ajmanba, ahol a nem kell rezidensnek lenni, csupán elég igazolni, hogy külföldi vagy és nem muszlim, és nyugodtan vásárolhatsz.

A többi kóser.

csaklit 2018.10.29. 11:14:29

Hmmmm... Lassan két éve az Emirátusokban élek - igaz nem Dubajban, hanem egy kisebben -, de az öt pont közül a politika és az időjárás, az amivel egyet tudok érteni.
A legfontosabb az alkohol :D Bár iszlám ország, de abban az emírségekben ahol lakom, kapásból 4 alkohol shopot feltudok sorolni, ahol szeszhez lehet jutni. Ami meglepő, nem is annyira elszállt árakon, sőt....

Marques 2018.10.29. 11:14:32

1: Öltözködés:

Elég toleránsak már az ottaniak egy miniszoknya láttán is, de egy bikiniben végigvonulni - szerintem - Magyarországon is gáz a pár száz méterre lévő aparmanig. Ebben a helyiek nem viccelnek.

2: Politika

Az indiai nem azért nem nyilvánít véleményt, mert nem mer, hanem fogalma sincs az aktuálpolitikáról.

3: Időjárás

A tél ott is tél, januárban-februárban-márciusban hajnalban jólesik egy hosszú újjú ingben / könnyű pulóverben elindulni. Napközben már felmelegszik az idő.

4: Közlekedés

Tényleg érdemes memorizálni, hogy hova megyünk. A pakisztáni / indiai sofőrök azt sem tudják, hogy merre vannak arccal előre.

5: Alkohol

Azért a teraszra kiülni sem tanácsos italos pohárral a kezünkben. A helyiek könnyen feljelenthetnek a rendőrségen, onnantól a helyi hatóságtól függ minden. Három liter alkohol bevihető az országba feladott poggyászban.

Brix 2018.10.29. 11:14:35

Soha nem èrtettem , mi vonzza az embereket Dubaiba, hiszen ez egy törtènelem nèlküli, modern, kozmopolita kőrengeteg. Nèlkülözi az európai városok bájos romantikáját, de nem is mesès kelet, mint Omán vagy Irán...Az egèsz csak a pènzköltèsről ès a luxusról szól, mindez más emberek kizsákmányolása ès jogfosztása árán ( ázsiai vendègmunkások...). Dubai szinte nem ad semmit, de az csèrèbe az egyik legdrágább desztináció, ráadásul, nem is szabad ország...

Isaac Milo Mendez 2018.10.29. 11:14:38

Köszönjük az információt. Pár információ, ami talán szintén hasznos lehet.

1. Ez simán elkerülhető, ha simán csak nyitott szemmel jár az ember az utcán és nem olvas el egyetlen útikönyvet sem előtte. Sok nyilvános helyen eleve öltözködési illemre utaló tájékoztatók vannak elég jól kihelyezve.

2. Azért lehet beszélni, sőt. Az Emirátusokban dolgozó távol-keletiekkel simán el lehet beszélgetni, ha megkérdezed őket erről. Sőt, egy taxin osztozik a pakisztáni és az indiai sofőr, és egy műszaki boltban is minden gond nélkül megférnek egymás mellett. Nem azért nem beszélnek mert nem mernek, hanem mert nem érdekli őket. Sokkal inkább az üzleti világ hatásainak vannak kitéve, mintsem a helyi politikának.

3. Ez tényleg így van. Nyáron szinte kiürül a város, 10 percig nem tudsz a napon meglenni. Egy február-márciusi estébe hajló hajókázáson simán meg lehet fázni, ha azt hiszed a délutáni meleg szellő kitart estére is.

4. Nem mindennapos. Valóban van olyan taxis aki esetleg egy címhez kér egy kis segítséget, de ez itton is így van (más senki nem fejből megy egy címre, ütik a GPS-t).
Dubaiban 10-ből 9 taxis minden gond nélkül eltalál a megadott címre. A repreteket meg kimondottan ismerik, hiszen az az egyik legfontosabb címek amit tudnak. A hölgyeknek van kimondottan női sofőrös taxi is (rózsaszín tetővel), ők is odatalálnak segítség nélkül bárhova, nem kell tartani tőlük.

5. Nyilvánosan két helyen is lehet kapni alkoholt, de ott szinte mindent. Kérésre, GPS koordinátákat is megadok:) Még jó magyar bort is. A szállodákban méregdrágán adják, a bőröndben simán be lehet vinni 4 litert fejenként (hacsak nem változott időközben). A bevitt alkoholt nem illik az utcán fogyasztani, mint ahogy bikiben sem illik mászkálni.

Medgar 2018.10.29. 11:14:41

"Dubai multikulti sokszínűsége és befogadó légköre" Ekkora ordas nagy hazugsággal indítani...

Ráhel a saját lábunkon áll 2018.10.29. 11:14:44

Nyáron is lehet utazni, akkor legalább nincs annyi turista...
A piát azt valóban érdemes bevinni,
mert a szállodákban ha van is, eszméletlen drága.
Dubaj kiváló hely megszakítani az utazást és megpihenni egy-két napot az ázsiai desztinációk előtt és után.
Egyébként Dubai amúgy is kifejezetten drága lett az utóbbi években, ezért ha valaki vásárolni szándékozik, akkor tömött pénztárcával utazzon...
A tengerpart és a víz sokkal jobban élvezhető ott, ahol természetes a part, ezzel szemben a mesterséges szigeteknél mind a homok minősége, mind a víz hőfoka hagy maga után kívánnivalót.

MDavid89 · http://hetnapeden.blog.hu/ 2018.10.29. 11:14:48

Plusz egy: a politikával együtt a vallást is jobb kerülni. A saját hitükkel kapcsolatban általában nagyon nyitottak, szívesen és kedélyesen beszélgetnek róla, de amint szóba jön, hogy vannak ám más hitek is, tudnak kellemetlen helyzetek születni. Pár apróság még a témában: iranydubaj.hu/dubaj-oltozkodes/#utmutato

TrishtanAG · tudfan.blog.hu 2018.10.29. 11:14:51

Nem reklámból, de a 4-es problémára jó megoldás lehet a what3words app, nem ok nélkül szokták Dubaiban tesztelni.

Bkkzol 2018.10.29. 11:14:55

Az arab országok "sokszínűsége" abból áll, hogy csóró indiai, nepáli esetleg fülöpszigeti nem muszlimokkal dolgoztatnak mindenhol.
Aki arab országba megy kikapcsolódni az meg is érdemi. A látnivalók száma a nullát közelíti (ha leszámítjuk azokat aki még nem látott tevét meg homokot vagy/és felhőkarcolót, plázás jégpályát), de legalább szesz sincs, ha kilép a nő a "turista rezervátumból" akkor jobb ha rendesen becsomagolja magát.

nikkel odeon 2018.10.29. 11:14:58

Érdekes írás, bár nem nagyon meglepő. Bárki bármit gondol, bármennyire is liberális (?) hely Dubai, attól még egy arabus állam, annak az összes bajával. Persze nem egy Egyesült Arab Emírségek, ahol az első pontban leírt erkölcstelenség hatására kb. helyben megköveztek volna titeket, de attól még egy arab állam. Szóval vagy óvatosnak kell lenni, vagy el kell kerülni. Én még nem voltam ott, de pár ismerősöm már igen. A legtöbbjüknek nagyon tetszett, de szerintem nevetséges, hogy a sivatagból, egy kb. élhetetlen helyen dollártízmilliárdokból felhúznak egy csillogó-villogó várost, ami leginkább a dúsgazdag és sznob emberek képmutatásához asszisztál...

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.10.29. 11:15:01

MŰ dolgok, mű élet.
Nem készülünk és értelmes emberek
nem is fognak oda készülni a jövőben sem.

chrisred 2018.10.29. 13:00:32

@nikkel odeon: Azt hittem, Dubai az Egyesült Arab Emírségek egyike.

eddasz 2018.11.12. 07:07:08

Mi szeretnénk eljutni a kozel jovoben. Pedig értelmes embereknek hisszuk magunkat. Azt hiszem, úgy hívják, kíváncsiság. Nem értelemfuggo, hanem pénztárca!

Tobb infóra is rákerestunk.
Koszi a tanácsokat!! Szerintem a személyes tapasztalattal szerzett infó sokkal hasznosabb az országba készuloknek, mint bármilyen útleírás.

Másrészt, ha nem akarnánk olyan országba utazni amelynek a politikájával, vagy vallásával nem értunk egyet, nem hiszem , hogy olyan sok helyre eljutnánk....

Facebook oldaldoboz

Világkalauz

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása